Kai vėsta oras, kai sode po kojomis ima čežėti lapai, galima suprasti, kad ruduo jau ant nosies. O kai į duris pasibeldžia ruduo, verta susimąstyti, kokius sezoninius patiekalus vertėtų įtraukti į savo meniu. Jei kalbėti apie maistą, mūsų krašte ruduo išties turi ką pasiūlyti. Juk tai metas, kai gamta yra itin dosni vaisiais ir daržovėmis. Tad ir siūlome jums šį trumpą rudeniškų patiekalų ir ingredientų sąrašą, kuris pasitarnaus tiems, kas savo mitybą derina su sezoniškumu.
1. Marinuoti agurkai
Jei tik ruduo šiltas, rudens pradžioje dar mėgaujamės šviežiais agurkais iš šiltnamio, tačiau vis dažniau galime atsidaryti ir marinuotų agurkų stiklainį. Marinuoti agurkai tinka prie įvairių mėsos patiekalų, gali paskaninti lauke keptus šašlykus. Marinuotuose agurkuose yra gausu įvairių mineralų ir vitaminų, be to, fermentuotas maistas teigiamai veikia žarnyno mikroflorą.
2. Moliūgai
Moliūgas nėra vien Helovino dekoracija. Moliūguose gausu svarbių antioksidantų, betakarotenų, vitamino C ir folio rūgšties. Betakarotenas gali sumažinti tam tikrų vėžinių susirgimų, širdies ligų riziką. Beje, naudingos ir moliūgų sėklos, kurias lengva patiems išsidžiovinti. Moliūgų sėklos organizmui suteikia baltymų, cinko, omega-3 riebiųjų rūgščių. Pastarosios taip pat ženkliai prisideda prie širdies sveikatos. Iš moliūgo galima gaminti sriubas, troškinius, blynus, pyragus, jį tinka valgyti žalią kaip garnyrą.
Continue reading “Ką valgyti rudenį? 7 sezoninės mitybos idėjos”